sunnuntaina, helmikuuta 19, 2006

Löytö

Yritin joku aika sitten selittää, että kun kaikki on nykyään helposti Hyvin Tylsää ja Kurjaa, niin on tosi hieno tunne huomata, että pikkujutut tuottavat minulle vielä onnentunteita. Nyt olen löytänyt aiheeseen liittyen kokonaisen kirjan Flow, Elämän virta, Tutkimuksia onnesta, siitä kun kaikki sujuu. Kirjoittaja on Mihaly Csikszentmihalyi.

Pätkä:
Olemme nyt nähneet, miten ihmiset ovat kuvanneet optimaaliselle kokemukselle yhteisiä piirteitä: tunne, että taidot riittävät kohtaamaan haasteen tavoitteisiin suuntautuvassa, sääntöjen rajoittamassa toiminnassa, joka koko ajan antaa selkeää palautetta siitä, miten yksilö onnistuu suorituksessaan. Keskittyminen on niin intensiivistä, ettei tarkkaavaisuus riitä minkään epäolennaisen ajatteluun tai ongelmista huolehtimiseen. Tietoisuus itsestä katoaa ja aikakäsitys muuttuu. Toiminta, joka tuottaa tällaisia kokemuksia, on niin palkitsevaa, että ihmiset ovat valmiita ryhtymään siihen sen itsensä takia, välittämättä juurikaan siitä, mitä he siitä saavat tai miten vaikeaa tai vaarallista se on.
Mutta kuinka sellaiset kokemukset tapahtuvat? Joskus flow voi tapahtua sattumaltakin, kun ulkoiset ja sisäiset olosuhteet osuvat onnekkaasti yhteen. Esimerkiksi joukko ystävyksiä voi olla ulkona syömässä, ja joku ottaa esiin keskustelunaiheen johon kaikki muut yhtyvät. Yksi toisensa jälkeen he alkavat laskea leikkiä ja kertoa juttuja, ja pian kaikilla on hauskaa ja heista tuntuu hyvältä olla yhdessä. Vaikka tällaista voikin tapahtua spontaanisti, on paljon todennäköisempää, että flow on seurausta joko selkeän rakenteen omaavasta toiminnasta tai yksilön kyvystä saada flow aikaan, tai molemmista.

Suosittelen! Sopii mainiosti kenelle tahansa, joka on hiukkaakaan kiinnostunut omasta onnellisuudestaan ja itsensä kehittämisestä. Ja kukapa ei olisi? ;)

Tuon lukeminen on niin mielenkiintoista, etten ole oikein ehtinyt kirjoitella tänne. Välillä on pistettävä asiat tärkeysjärjestykseen...
Kärki kuusikko:
  1. Hyvä olo sekä henkisesti että fyysisesti. Tämä takaa sen, että kaikilla läheisilläkin on kivempaa (ja kaupantädeillä), muutun herkästi Kärttyiseksi Ämmäksi jos asiat on huonosti... / Parisuhde ja perhe, liittyy tiukasti henkiseen hyvinvointiin.
  2. Dietti (tällä hetkellä korkealla sijalla), katso edellinen. Omille jutuille pitää saada aikaa.
  3. Treenit, aerobinen, vapari ja sali.
  4. Kaverit
  5. Muut harrastukset, koirat, lukeminen, oleminen=lepo ja nämä kirjoittelut.
  6. Kodinhoito.